Abraham-50 

 

Prva spletna stran namenjena organizaciji 50. rojstnega dne

Zaprisega

Abrahamova Zaprisega:


* * * * *

Abrahamova zaprisega, oziroma krst Abrahama je vrhunec večera, ko se nekaj moških preobleče v Abrahama in pomočnike z nepogrešljivim kadilom, metlico za kroplenje in ostalimi rekviziti.

* * * * *

Običaj je tradicionalen na vseh delih slovenije in je pika na "i" vsaki zabavi za Abrahama.

* * * * *

Za animacijo se uporabljajo prigode iz življenja slavljenca, oziroma karkoli smešnega in zabavnega v povezavi s slavljencem. Priporočljivo je, da pri tekstu sodeluje tudi slavljenčev partner in družina, ki doprinesejo resnično osebnostno noto sami zaprisegi.

* * * * *

Abrahamova zaprisega oziroma krst Abrahama (V različnih delih Slovenije se različno poimenuje)

Tradicionalna prvina vsake zabave za Abrahama. Moški del družbe - pribljižno 8 ljudi starejših od 50 let izvede Abrahamovo zaprisego.

* * * *

Po polnoči se skupina moških umakne iz same zabave in se preobleče v Abrahama in v njegove pomočnike.  Tisti, ki ima najbolj namazan jezik, naj bo Abraham… Abraham in pomočniki so vedno moški, neglede na to ali je slavljenec moški ali ženska

* * * *

V upoštev pridejo vsi kostumi, ki so klasični na maškaradi, na temo menihov, župnikov ali celo arabcev. Zraven morajo biti obvezno tudi smešni rekviziti. Recimo za kroplenje se uporablja WC ščetka, za pisanje se uporablja pravo pero (namontirano na minico svinčnika), lasulje za Abrahama in vse pomočnike, obvezna obutev so cokli, sandali, japonke... oblačila morajo biti čim bolj originalna in hkrati tudi čim bolj smešna. Ne pozabite na kadilo, s katerim pa ne pretiravajte (velja za zaprte prostore saj draži sluznico)

* * * *

Abraham naj ima svoj tekst napisan na listu papirja, ki ga zakamuflira v večjo knjigo. Za to knjigo pripravite nekakšen ovoj iz živalskih kož ali usnja, da izgleda pristno.

* * * *

Abrahamovi pomočniki naj imajo tudi kakšne flaške s »kratkimi«

* * * *

Ob prihodu se predvaja glasba fanfar....

* * * *

Ko pride ceremonija na sredino plesišča se glasba zmanjša, Abraham pa začne s pozdravom in nagovori vse zbrane.

* * * *

Predem se začne glavni govor Abrahama, naj se ukomponira nekaj prigod iz njegovega (kandidatovega) življenja, otroštva oziroma aktualna problematika. Vse mora biti obvezno usmerjeno na smeh in zabavo.

* * * *

Kandidata za abrahama se lahko tudi hudomušno zbode, vendar mora biti ostalim smešno...

* * * *

Abraham in kandidat morata imeti stalno poln kozarec :-)

* * * *

Veliko vlogo igrajo Abrahamovi pomočniki, ki predstavljajo dodano vrednost samemu vzdušju.  Tisti, ki kropi, mora kropiti tudi ostale navzoče. Pomočniki na skrivaj srkajo kratke, da jih Abraham ne vidi, jih pa vidijo ostali gostje.  Ko Abraham bere zaprisego, morajo pomočniki soglasno za njim ponavljati zadnji zlog..... naprimer:  V enem življenju veliko se zgodi, (SE ZGODI), za rojstvo ni kriv tisti, ki se rodi (SE RODI)..... razen seveda zaprisege, ki jo kandidat ponavlja za Abrahamom.

* * * *

Abraham in pomočniki naj imajo kakšen dan prej malo vaje, da bodo usklajeni in si namislijo še kakčno dodatno točko, ki bo doprinesla smeh. Uporabite čim več detajlov, ki se nanašajo direktno na slavljenca, na njegove hobije, poklic itd.

* * * *

Kandidata za Abrahama se pregleda (nekdo od pomočnikov vodi pregled), ali je primeren za sprejem (ali je tehnično ispraven):


1. Najprej bi pregledali vašo slino, da slučajno niste preboleli kakšne kužne bolezni, npr. slinavke.........(pregled z žlico za čevlje)

2. Če ste slučajno okuženi z glistami, imamo pripravljeno tekočino proti glistam.......(lij za v usta po katerem se zlije malo kratkega)

3. Test strahu ..............(zvonček)

4. Refleksi ...................(s kladivom v koleno)

5. Pregled pritiska .......(manometer + slušalke)

6. Pregled uši ............. (barvni sprej za lase)

7. Pregled krvi .............(pištola s silikonom)

8. Pregled zob ............. (z baterijo)


9. Pregled sposobnosti samoizločanja ušesnega masla.........(veliki lij)
 

Pomočnik: Abraham ali kandidat dovolj fit za sprejem v tvoja leta?  Abraham »požegna«  s požirkom vina. In drugi pomočnik ponovno požegna z WC ščetko…

Pomočnik: Kaj meniš, naj podpišem zdravniško potrdilo in jo sprejmem v 5o leta? Abraham ponovno »požegna« s požirkom vina in drugi pomočnik ponovno pokropi kandidata in še malo naokrog :-)

 

Nato pomočnik uradno naznani:


Potrjujem, da kandidat za vstop v Abrahamova leta:

-ni prebolela nobene hude kužne bolezni

-nima glist

-nima strahu

-refleksi ji še dobro služijo

-pritisk je znosen

-uši  ne zaznam vendar se nekaj iskri v zeleni barvi (oziroma kakšno barvo spreja ste izbrali)

-kri občasno še zavre

-zobje so starosti primerni


-sposobnost samoizločanja ušesnega masla je celo več kot zadovoljiva


Abraham:  ker je kandidat tehnično ispraven, preidemo na zaprisego.  Kandidat naj poklekne na sveto pručko. Kandidat naj spije enega kratkega, ki mu bo razkužil usta za čistočo zaprisege.... (Pomočnik mu da enega kratkega)...


Za Abrahamovega pripravnika kupite navadno pručko (suha roba) in nanjo s spajkalnikom vpišite vsa imena povabljencev. Na tej pručki naj kandidat kleči tekom zaprisege.  Za vsak del zaprisege, mora biti tudi pripravnik primerno pokropljen.

 

Nato sledi slavnostna zaprisega:

V enem življenju veliko se zgodi,
za rojstvo ni kriv tisti, ki se rodi.
Če narava je dala zdravja obilo,
dočakaš ji 50, pa ne na silo.

Slišat takole je bilo
da je tu eno lepo žensko telo, ki leto praznuje petdeseto.
Po rimski navadi je tako
da tako telo med abrahamovce vedno sprejeto je bilo.

Pozorno in mirno mene poslušaj,
za mano glasno ponavljaj!
Če hočeš biti abrahamovka nič ne zafušaj.

Volja takšna je bila:
poslali se me vajenca, abrahamovca,
da te popeljem na polja njegova,
ko boš zdaj zastavila 50 znova.

Sedaj pa brez sramu boš tukaj klečala,
desno roko pokonci držala
in glasno prisego za mano ponavljala.

Prisegam, da so moji rojstni podatki točni
in da sem bila (bom) stara 50 let;
da bom sledila programu abrahamovcev,
ki se glasi:

Kot Abrahamovka bom:
-še bolje živela
-močneje ljubila,
-več bom uživala,
-mlajšim bom delo nalagala,
-nobne zabave ne bom zamudila
-nobenega moškega odklonila.

Za prehrano bom dobro krbela:
-vitamine in kalcij vedno s seboj imela,
-maščob in sladkarij se bom izogibala,
-vsak teden se bom dobro razmigala,

Redno bom skrbela:
-da se mi pritisk ne bo preveč dvigoval,
-da mi srčni utrip ne bo preveč trepetal,
-da bom cukr spravla na nivo taprav,
-da še več bom na zabave dala.

Vsako jutro se bom pred ogledalo postavila, se prav prijazno pozdravila: dober dan, samo enkrat se živi, zato ne delaj si skrbi. 
 

Tekst malo priredite spolu in dodate še nekaj hudomušnih in smešnih verzov, ki naj se nanašajo na osebnost, hobije, poklic kandidata…


Nato sveti Abraham prebere diplomo:


Dne xx.xx.2015 je izpolnila 50 let svojega življenja ga. ______________. To priznava danes.  S prisego, ki si jo ravnokar dala in s svojim podpisom si se prostovoljno vključila v abrahamovske vrste kot najmlajša članica.

Izključitev zaradi morebitne kršitve programa ni mogoča, kakor tudi ni možna pritožba na to odločbo.

Ko je zaprisega končana, in ko Abraham prebere diplomo, izreče:  Poklanjam ti certifikat za nadalnih 50 let....


Slavljencu se nato pokloni Abrahamov certifikat, ki je dejansko na lep papir natisnjen zgornji tekst, seveda z imenom in priimkom slavljenca, krajem in datumom. Diploma pa se lahko tudi kupi v eni izmed slovenskih spletnih trgovin oziroma v bolje založenih darilnih butikih.


Slavljencu se podari tudi diploma, na kateri so »obrezane slike« vseh prisotnih, ki so se že srečali z Abrahamon in na sredini slika slavljenca, kot novinca v Abrahamovih vrstah. Diploma je lahko uokvirjena, lahko pa je zvita v zvitek. Uporabljajte rumenkast papir in ga ob robovih požgite, da izgleda kot starinski dokument…


Nato sledi napoved glasbenikov oziroma DJ-a za ples Abrahamov (Abraham in pomočniki ostanejo našemljeni).  Na ples so povabljeni vsi, ki so se v preteklosti že srečali z Abrahamom in seveda slavljenec. V kolikor se slavljenčev partner še ni srečal z Abrahamom, mu je kljub temu dovoljeno, da se pridruži slavljencu na plesišču… Proti koncu plesa se povabi še ostale na plesišče....